چه تفاوتی میان هوش هیجانی (EQ) و ضریب هوشی (IQ) وجود دارد؟

پژوهشگران و محققان، طی سالها مطالعه با هدف بررسی میزان توانایی و درک هوش انسانها به نتایج شگفتآوری دست یافتند. آخرین تحقیقات روانشناسی و اجتماعی نشان میدهد که هوش هیجانی (EQ) از ضریب هوشی (IQ) مهمتر است. زیرا هوش هیجانی با تاثیر بر موقعیت اجتماعی افراد اهمیت بسیاری در زندگی ایفا میکند.
خوشبختانه برخلاف ضریب هوشی که امکان افزایش آن وجود ندارد و در دوران جنینی تا سن 2 الی 3 سالگی شکل میگیرد، هوش هیجانی با راههای مختلفی تقویت میشود.
IQ
به معنای ضریب هوشی میباشد که نشان دهندهی میزان ضریب هوشیِ دانشگاهی یا محاسباتی یک فرد است.
برای تعیین ضریب هوشی افراد، چندین آزمون استاندارد وجود دارد.
افرد در بازه زمانی مشخص به سوالات پاسخ داده، و در نهایت نمرهای به آنها تعلق میگیرد. این نمره که میزان ضریب هوشی افراد را نشان میدهد معیاری برای مقایسه افراد با یکدیگر است.
کسانیکه به خوبی از عهده این آزمون برمیآیند، اغلب به لحاظ تحصیلات بهتر هستند. این افراد از کسانی که IQ پایینتری دارند، درآمد بالاتری داشته و عموماً از لحاظ جسمی نیز سالمترند.
EQ
به معنای هوش هیجانی بوده و نشاندهنده توانایی بالای فرد در درک، کنترل، ارزیابی و بیان احساسات است.
آمارها نشان میدهد افرادی که از هوش هیجانی بالایی برخوردار نیستند دارای دانش آکادمی نیز نبوده؛ اما عملکرد بسیار مطلوبی در محیطهای کاری از خود نشان میدهند.
این افراد خودآگاهی بیشتری دارند و بهتر میتوانند برخوردهای خود را تنظیم کنند، مسئولیت کارهای خود را راحتتر میپذیرند، با انگیزه هستند، و با دیگران همدلی میکنند.
برخی ویژگی افراد دارای هوش هیجایی بالا:
1.درمحیطهای تیمی بهتر کار میکنند.
2.بهتر با دیگر افراد ارتباط برقرار میکنند.
3.کارایی بهتری در محیط کاری از خود نشان میدهند.
4.رهبران بهتری هستند.
5.اعتماد به نفس بالایی دارند.
6.صادق هستند.
7.از نظر دیگران دوست داشتنیترند.
علت برتری EQ از IQ چیست؟
تفاوت نظرهای بسیاری بین محققان وجود دارد برخی از آنها ضریب هوشی را مهمتر از هوش هیجانی میدانند و به کارایی آن در زندگی اشاره دارند.
شواهدی وجود دارد که اهمیت هوش هیجانی بسیار بیشتر از ضریب هوشی است. تنها در حدود ۱۰ تا ۲۵ درصد از کارایی افراد از طریق IQ، و بیش از ۷۵ درصد کارایی افراد از طریق EQ آنها مشخص میشود. بنابراین، بسیاری شرکتها که بر اهمیت هوش هیجانی واقفند، از متقاضیان کار قبل از استخدام، آزمونهای EQ بهعمل میآورند. برخی دیگر از شرکتها نیز دورههای ارتقاء سطح EQ برای کارکنان خود برگزار میکنند.
هوش هیجانی چه تاثیری بر مهارتها دارد؟
1.خودآگاهی
برای کنترل کامل بر احساسات خود ابتدا بایستی در مورد آنها آگاهی لازم را بهدست آورید. نظارت بر احساسات باعث ایجاد اعتماد به نفس در عملکرد افراد میشود.
2.خویشتن داری
با کنترل احساسات خود، میتوانید از پس مسئولیت کارهای خود بر بیایید. در مقابل تغییرات انعطاف پذیر شوید و برخورد بهتری داشته باشید.
3.انگیزش
انگیزه موتور محرک در دستیابی به هدف است. افراد با EQ بالا از انگیزه بسیار قویتری در دستیابی به اهداف خود برخوردار هستند.
4.همدلی
EQتاثیر بسیاری بر همدلی دارد. افرادی با همدلی بالا در بخشهای خدماتی سازمانها بسیار بهتر عمل میکنند.
5.مهارتهای اجتماعی
افراد دارای EQ بالا در مهارتهای اجتماعی از ارتباط موثرتری برخوردار هستند. در واقع مهارت اجتماعی یک سرمایهی حقیقی است.
منبع: mindset-habits.com