
روانشناسی رنگ ها ، اثرات عاطفی و ذهنی رنگ ها روی انسان ها در تمامی جنبه های زندگی است که در فرهنگهای مختلف تفسیر، معنی و درک رنگ ها متفاوت است.
کاربرد رنگ ها :
رنگ ها در زندگی همه ی افراد حضور فعال و مؤثری دارند و به همین جهت از مهم ترین عناصر دیداری به حساب می آیند که دارای بار احساسی و عاطفی هستند. تاثیر رنگ ها را میتوانیم روزانه از لباس هایی که میپوشیم، دکوراسیون محیط زندگیمان و… شاهد باشیم. هرکدام از رنگها حسی را به ما منتقل میکنند و تاثیری را روی ما میگذارند.
همچنین می توان از رنگ ها به عنوان عامل کمکی در درمان بیماری های مختلف، ایجاد تغییرات مثبت در فكر، ذهن و جسم، تنظیم اهداف شغلی با کاهش استرس و ارتقاء مهارت های ارتباطی استفاده کرد.

رنگ های گرم و سرد :
در رابطه با اثرات روانی رنگ ها آن ها را به دو دسته تقسیم می کنیم: رنگ های گرم و رنگ های سرد
رنگ های گرم مثل قرمز، زرد و نارنجی باعث ایجاد احساساتی چون آسایش و خصومت و عصبانیت می شود.
رنگ های سرد مثل سبز، آبی و بنفش احساس آرامش و به همان اندازه احساس غم و ناراحتی ایجاد می کند.
روانشناسی رنگ ها :
رنگ قرمز :
قرمز طولانیترین طول موج را دارد و به همین دلیل است که توجه ما را جلب میکند. رنگ قرمز رنگی تحریک کننده است و باعث افزایش فشار خون و ضربان قلب می شود. این رنگ نماد هیجان، عشق، شور و نشاط و صمیمیت است. استفاده طولانی مدت از این رنگ باعث ایجاد حرکات تکانهای و بروز پرخاشگری در افراد میشود. ویژگی های درمانی این رنگ عبارت است از غلبه بر حس کسالت، تحریک سیستم عصبی، افزایش آدرنالین و گردش خون، حفظ آرامش و کاهش فشار خون. تاثیر فیزیکی
قرمز از لحاظ روانشناسی رنگ قدرت است. قرمزِ خالص، سادهترین رنگ و بدون ظرافت، تحریک کننده و پر جنب و جوش و بسیار دوستانه است. در عین حال، آن را میتوان به عنوان رنگی تهاجمینیز محسوب کرد.
رنگ زرد :
خواص رواني مثبت اين رنگ را ميشود خوش بيني، اعتماد به نفس، برونگرايي، قدرت عاطفي، دوستي و خلاقيت بيان کرد. خواص رواني منفي اش هم بي خردي، ترس، شکنندگي عاطفي، افسردگي، اضطراب و درون کشي است.
طول موج زرد نسبتا طولاني و اساسا رنگي تحريک کننده است. البته تحريک کننده عاطفي و از لحاظ رواني قويترين رنگ است. زرد روحيه و اعتماد به نفس را بالا ميبرد. زرد رنگ روشنی و شادمانی است و نشانه تسکین خاطر است. کسانی که رنگ زرد را انتخاب کرده اند می خواهند به مقامهای بلند دست پیدا کنند و مورد احترام زیاد دیگران قرار بگیرند و این کاملا بر خلاف سبزباوران است که نشانه غرور وبردباری است.
رنگ نارنجی :
رنگ نارنجی رنگ خوش بینی است و استفاده زیاد از آن احتیاط را در افراد بر می انگیزاند. نارنجی دوستان؛ افرادی اجتماعی، خوش خلق، صادق و فداکارند. از این رنگ در جهت حفظ انرژی، افزایش اشتها، کمک به جذب کلسیم، کمک به بهبودی و حفظ سلامت بدن استفاده میشود. اگر رنگ مورد علاقه شما نارنجی است، پس شما عاشق خارج از منزل هستید. شما دوست دارید با طبیعت هماهنگ باشید. افرادی که نارنجی را دوست دارند تحریک آمیز و متفکر هستند و نمی توانند برای مدت طولانی عصبانی باشند، که این اخلاق باعث می شود آن ها در برابر کسانی که دوست دارند، عزیز شوند.

رنگ سبز :
سبز رنگ تعادل است و بدان معنی است که هر چیزی سر جای خودش است و نیازی به تنظیم و تغییر نیست. ما با رنگ سبز، به سطح بالایی از اطمینان میرسیم. از منظر منفی، این رنگ میتواند رکود را نشان دهد. فرد تحت تأثیر این رنگ، احساس سلامتی می کنند. از لحاظ شخصیتی افراد کامل و مثبتی هستند و مشکلات شخصیتی کمتری دارند.
آن ها برای خود مقام بالایی قائل اند و به دیگران پند و اندرز می دهند. قرار گرفتن در میان رنگ سبز یا استفاده از وسایل سبز رنگ، به تقویت حافظه کمک می کند و از طرف دیگر زیاده روی در استفاده از این رنگ، فراموش کردن خاطرات تلخ را دشوار میکند.
رنگ آبی :
آبی رنگ مورد علاقه مردم بسیاری در سراسر جهان است، افرادی که این رنگ را دوست دارند، عمدتا ادم های احساساتی ای هستند که طبیعتا صلح جو هستند و آرامش را در معنویت می بینند. خواص رواني مثبت اين رنگ ايجاد اعتماد، بهره وري، آرامش، وظيفه، ارتباط، منطق، انعکاس و آرامش و همچنين خنکی است و خواص رواني منفي اين رنگ ايجاد سردي، فقدان احساسات و کسلی است.
افراد علاقمند به این رنگ ظاهر آرام دارند و دیگران به آنها احترام زیادی قائلند. میل به تنهایی دارند و پشتکار زیادی دارند.
رنگ بنفش :
این رنگ بدان معنی است که شما بسیار هوشمند و باهوش هستید و تمایل به ایستادگی دارید. بنفش همچنین به این معنی است که شما یک شخص نا منظم هستید یا طبیعتا یا از طریق تلقین. دوست دارید که در مقام قدرت قرار داشته باشید. این افراد با اراده و تا حدی کله شق هستند و قبل از دیگران به خودشان توجه می کنند.
کوتاه ترین طول موج برای رنگ بنفش است که اغلب به عنوان رنگ ارغوانی توصیف میشود. این رنگ بسیار درونگرا است و تفکر عمیق یا مراقبه را تشویق میکند و معمولا بهترین کیفیت ممکن را در اختیار قرار میدهد. استفاده بیش از حد از بنفش میتواند درونگرایی را بیش از حد افزایش دهد.