خود مدیریتی چیست و چرا این مهارت از اهمیت زیادی برخوردار است؟
خود مدیریتی وابسته به خود آگاهی شماست

خود مدیریتی چیست؟
کنترل و هدایت واکنشهای هیجانی و احساسات در برابر افراد و در موقیعت های مختلف که ازاین طریق قادر به واکنش مثبت و موثر بود .خود مدیریتی به معنای پذیرش نقاط ضعف و مدیریت پیوسته و دائم گرایشهاست. در واقع خود مدیریتی توانایی بالاتر از مقاومت در برابر رفتار مشکل زا است، خـود مدیریتی وابسته به خود آگاهی شماست و رفتارها را به طور مثبت رهبری کردن است .
یکی از مهارتهای بسیار مهم که در اقتصاد دانشبنیان به عنوان یک نیاز اساسی در نظر گرفته میشود، مهارت خـود مدیریتی (self-management) است. این مهارت برای محکم کردن پایههای موفقیت (خواه فردی خواه سازمانی) ضروری است.
خود مدیریتی یکی از حوزههای هوش هیجانی (EQ) است. نظریهی هوش هیجانی که امروزه به یکی از پرطرفدارترین مباحث سازمانی تبدیل شده است، شامل شناخت و کنترل هیجانها و عواطف فردی است.
ابهاماتی که در مورد واژهی خـود مدیریتی وجود دارد، سبب میشود که تعریف آن کمی دشوار باشد. با این حال، در بسیاری از بررسیها،آن را به عنوان ترکیبی از رفتارها تعریف میکنند که بر چگونگی مدیریت کار و زندگی توسط افراد دلالت دارد. دانیل گلمن (Daniel Goleman) نویسندهی کتاب مشهور «هوش هیجانی» این مهارت را با شش ویژگی توصیف میکند:
1.خویشتن داری
2.روشنبینی
3.سازگاری
4.دستاوردها
5.ابتکار
6.خوش بینی
رابرت کلی (Robert Kelley) در کتاب خود به نام «چگونه یک کارمند استثنایی باشیم»، یک فصل کامل را به خـود مدیریتی اختصاص داده است. بر اساس تحقیقات او،یک کارمند خوب با مدیریت بالا،باید دارای ویژگی های زیر باشد.
موارد زیر در خود مدیریتی از اهمیت بالایی برخوردارند:
- پایبندی به تعهدات و مسئولیت پذیری در قبال اهداف شخصی و حمایت از اهداف سازمانی؛
- اطمینان یافتن از اینکه پروژههایی که انجام میشوند برای سازمان ارزشآفرین هستند؛
- توسعهی مهارتهای بهرهوری شخصی به منظور مدیریت زمان و تعهدات؛
- ایجاد شبکهی گستردهی ارتباطات انسانی به منظور بهرهگیری از تخصصهای درونسازمانی و برونسازمانی برای حل مسائل پیچیده؛
- تمایل داشتن برای پذیرش تغییر و تجدیدنظر دربارهی ساختارهای سازمانی و تعاریف شغلی، در صورت پدید آمدن فرصتهای جدید.