هوش کلامی چیست و راههای تقویت آن چگونه است؟
انسانها دارای انواع مختلفی از هوش هستند

هوش کلامی چیست و راههای تقویت آن چگونه است؟
بر اساس نظریهی هوشهای چندگانه، انسانها دارای انواع مختلفی از هوش هستند. هوش هیجانی، هوش عددی، هوش موسیقایی، هوش فضایی، هوش کلامی و …. ما بیش از همه به هوش کلامی خود وابسته هستیم. در واقع با کلمات فکر میکنیم و حرف میزنیم. هوش کلامی توانایی تحلیل اطلاعات و حل مسائل به کمک استدلالات مبتنی بر زبان است. استدلالات مبتنی بر زبان میتواند شامل خواندن، شنیدن کلمات، مکالمه، نوشتن و حتی فکر کردن باشد. از کلاسهای درس گرفته تا مراودات اجتماعی، پیامک و ایمیل، دنیای پیرامون ما به کمک شنیدن و خواندن کلمات ساخته میشود.
اهمیت هوش کلامی چیست؟
آموزش کودکان خردسال معمولا بر پایهی استدلالات غیرکلامی است. زیرا سرعت پیشرفت مهارتهای گفتاری و زبانی در این کودکان متفاوت است. کودکان پیشدبستانی بیشتر وقت آموزش خود را صرف نقاشی، آواز خواندن، بازی و درست کردن کاردستی میکنند. این فعالیتها با حداقل دستورالعملهای کلامی قابل انجام است.
وقتی کودکان به مدرسه میروند، اهمیت هوش کلامی به طرز چشمگیری افزایش مییابد. حتی از بچههای کلاس اولی هم خواسته میشود به دستورالعملها گوش کنند و آنها را انجام دهند (مثلا از آنها خواسته میشود که در صفهایی قرار بگیرند). کودکی که دستورالعملها را به طور دقیق متوجه نشود، از بقیهی گروه عقب میماند. در همان زمان از کودکان سؤالاتی میپرسند و آنها باید پاسخ بدهند و کمکم کودکان شروع به استفاده از زبان نوشتاری میکنند.
هوش کلامی چگونه اندازهگیری میشود؟
هوش کلامی معمولا به وسیلهی یک آزمون کامل هوش یا IQ مورد ارزیابی قرار میگیرد. هوش کلامیِ پایهای نیز توسط آزمونهای هوش مختصر یا ارزیابیهای زبانی قابل تشخیص است. وقتی پیشرفت هوش کلامی در فرد آهسته باشد، درمانهایی شامل گفتاردرمانی، برنامههای مخصوصی برای خواندن و … میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
تقویت هوش کلامی:
۱. یک لغتنامه و اصطلاحنامه تهیه کنید
۲. مطالعهی خود را افزایش دهید
۳. کلمات جدید را ضبط کنید
۴. بنویسید و نوشتههای خود را ویرایش و بازنویسی کنید
۵. بازی با کلمات
۶. به صحبت کردن خودتان گوش کنید